Η κατάλληλη επιλογή συντρόφου

Γνωρίστε τον άνθρωπο που σας ταιριάζει

ΙΑΤΡΙΚΑ, Ιανουάριος 2005

Της Λένας Καστρησίου

Ο John Bowlby (Attachment Theory, 1975), ένας από τους πιο σημαντικούς ψυχολόγους της εποχής μας, υπογράφει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και της θεωρίας που ερμηνεύει την ιδιαίτερη και προσωπική (ιδιοσυγκρασιακή) προσέγγιση που εφαρμόζει κάθε άνθρωπος σε μια σχέση.

Οι ιδέες του Bowlby δημιούργησαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η κατανόηση της αιτιολογίας της αγάπης και της μοναχικότητας στην ενήλικη ζωή. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών δεσμών και συμπεριφορών μέσα στο οποίο κινούνται οι άνθρωποι. Στη μια πλευρά του φάσματος αυτού βρίσκεται η έντονη απορρόφηση του ατόμου με τον σύντροφό του, ενώ στην άλλη η πλήρης ακύρωση του συντρόφου. Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που ευθύνονται γι αυτή την τόσο διαφορετική αντιμετώπιση των ατόμων σε μια σχέση;

«Εντάξει, ας μπούμε» λέει η Μαργαρίτα τερματίζοντας το υπεραστρικό μας ταξίδι. «Με δύο προϋποθέσεις:Εγώ δεν θα πιω τίποτα κι εσύ δεν θα χουφτώσεις κανέναν». Το πρώτο το καταλαβαίνω, αλλά το δεύτερο κάνω ότι δεν το κατάλαβα. Της ζητάω εξηγήσεις, αλλά έχει ήδη γλιστρήσει στο μπαρ. Κοιτάζω γύρω μου. Πριν έρθω, ήμουν σίγουρη ότι θα έβλεπα όλους τους πικραμένους της πόλης – προς χάριν τους το σινιόν. Αντί γι’ αυτό, εντελώς κανονικοί άντρες και γυναίκες χορεύουν στην πίστα. Πίστευα ότι για να απευθυνθείς σε τέτοια γραφεία για να σου βρουν σύντροφο, ε, θα το έχεις το προβληματάκι σου. Οι περισσότεροι που μου συστήνονται είναι μοντέρνοι, στιλάτοι, με καλή δουλειά και ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. «Μα είναι δυνατόν αυτοί να μη βρίσκουν σύντροφο;» αναρωτιέμαι. Λες κι εγώ βρίσκω (που είμαι και τσαχπίνα, να σημειωθεί αυτό). Τώρα παίζουν ένα παιχνίδι με κλειδαριές. Οι γυναίκες φοράνε λουκετάκια στο λαιμό και οι άντρες έχουν από ένα κλειδί ο καθένας. Θα προσπαθήσουν να βρουν σε ποια ταιριάζει το δικό τους. Και, φυσικά, θα δοκιμάσουν πρώτα σε εκείνη που τους αρέσει. Είναι γνωστά αυτά τα παιχνίδια, για να σπάσει ο πάγος. Πολύ Sex and the City…

Όλα όσα έχουμε ζήσει στο παρελθόν με τους γονείς μας, μας κατατρέχουν στην περιπέτεια αναζήτησης συντρόφου. Όταν ο γονιός είναι διαθέσιμος και ανταποκρίνεται στις συναισθηματικές και βιολογικές ανάγκες του παιδιού του, τότε το παιδί αισθάνεται ασφάλεια. Όταν ο γονιός είναι συνεπής και σταθερός, το παιδί μαθαίνει να εμπιστεύεται τον κόσμο γύρω του- εφόδιο απαραίτητο για τις επόμενες σχέσεις του. Όταν ο γονιός δεν είναι σταθερά συνεπής με τις ανάγκες του παιδιού του, τότε το παιδί αισθάνεται απειλή στη γονική σχέση και του δημιουργείται άγχος και φόβος, γιατί, στην προσπάθειά του να επιβιώσει, πρέπει να βρίσκει τρόπους να προσελκύει την προσοχή των γονιών του.

Η ερωτική σχέση εμπεριέχει την αλληλεπίδραση της συναισθηματικής δέσμευσης και της σεξουαλικής πράξης. Η σεξουαλικότητα, μολονότι η εξέλιξή της βασίζεται σε διαφορετικές θεωρίες, παίζει πολύ βασικό ρόλο στην κατανόηση της δυναμικής της ερωτικής αγάπης. Η δέσμευση δύο συντρόφων επηρεάζεται από τη μεταξύ τους σεξουαλική σχέση. Παρά το ότι σε αυτό το άρθρο επικεντρωνόμαστε στη συναισθηματική δέσμευση, και όχι στη σεξουαλική, πρέπει να αναφέρουμε ότι σε μια υγιή σχέση είναι και οι δύο απαραίτητες. Η συναισθηματική δέσμευση αλληλοεπηρεάζεται με τη σεξουαλική δέσμευση. Ένα παράδειγμα: Ο σύντροφος, σε μια μονογαμική σχέση, ο οποίος αναζητά και επιδιώκει σεξουαλικούς δεσμούς, τους χρησιμοποιεί υποσυνείδητα σαν τρόπο αποδέσμευσης από το σύντροφό του.

Κάθε άνθρωπος, βάσει των βιωμάτων του, θα διαμορφώσει μια από τις παρακάτω προσωπικότητες (και, επομένως τάσεις) στις σχέσεις του:

  • ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ. Ανύπαρκτος ή πολύ ασταθής γονικός δεσμός. Τάση προς εσωτερική και κοινωνική μοναξιά. Ο μοναχικός αισθάνεται πιο άνετα σε συναισθηματική απόσταση, υποβαθμίζει τα συναισθήματα του, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει και να εμπιστευτεί, αντιμετωπίζει τη ζωή επιφυλακτικά, αγχώνεται εύκολα και φοβάται την εγκατάλειψη. Σε μια σχέση, ο μοναχικός αναζητάει συνεχώς «χώρο» και ισχυρίζεται ότι αισθάνεται αμηχανία και πίεση γιατί ο σύντροφός του θέλει να είναι πιο κοντά από όσο εκείνος αντέχει. Η ιδέα της εξάρτησης από και προς ένα άτομο του προκαλεί φόβο και άγχος.
  • ΚΥΚΛΟΘΥΜΙΚΟΣ. Ασταθής γονικός δεσμός. Τάση προς εσωτερική μοναξιά και, παράλληλα, διαρκής αναζήτηση παρέας. Ο κυκλοθυμικός είναι γενικά ανικανοποίητος συναισθηματικά και αγχωμένος. Αισθάνεται ότι δίνει περισσότερα από όσα παίρνει σε μια σχέση. Παρεξηγείται και ανησυχεί για την εικόνα του στους τρίτους. Είναι υπερευαίσθητος, παρορμητικός και ενθουσιώδης, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται προσαρμοστικός και αρεστός στις παρέες. Ο κυκλοθυμικός ισχυρίζεται ότι θέλει να είναι κοντά στο σύντροφό του, αλλά αισθάνεται ότι φοβίζει τους γύρω του.
  • ΑΣΦΑΛΗΣ. Σταθερός γονικός δεσμός. Αντέχει τη μοναξιά χωρίς φόβο και επιζητάει χωρίς άγχος τη συντροφιά των άλλων. Αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, επικοινωνεί, δεν τον απασχολεί η γνώμη άλλων και δεν φοβάται να χάσει τον έλεγχο. Ικανοποιείται γενικά και αναλαμβάνει τις ευθύνες του για καμπές της ζωής του. Ο ασφαλής ισχυρίζεται ότι η εξάρτηση δεν τον δυσκολεύει και αισθάνεται δύναμη όταν αναγνωρίζει τις αδυναμίες του.

Επιλογή συντρόφου

Όταν κάποιος φτάσει στην κατανόηση των βιωμάτων του και αξιολογήσει το παρελθόν του, είναι πολύ σημαντικό να μη σταθεί στη λύπη για κάτι που ανήκει στο παρελθόν, αλλά να βρει το θάρρος να προχωρήσει συναισθηματικά και να οδηγήσει τον εαυτό του προς μια επιλογή που θα τον βοηθήσει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και να δημιουργήσει μια υγιή κατάσταση για το μέλλον του.

«Οι περισσότεροι που έρχονται εδώ είναι ηλικίας 28-45 και λόγω φόρτου εργασίας δεν έχουν χρόνο να ψάξουν για σύντροφο. Ή απλώς έχουν βαρεθεί να βγαίνουν σε μπαρ» μου λένε. «Συνήθως οι άντρες ψάχνουν μια μικρότερη από εκείνους και εμφανίσιμη, ενώ οι γυναίκες ψάχνουν κάποιον ευκατάστατο. Θα επιμείνω να τους γνωρίσω κάποιον αν πιστεύω ότι όντως ταιριάζουν, κι ας μην πληροί τις προϋποθέσεις της ηλικίας ή της οικονομικής κατάστασης που έχουν θέσει. Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο η χημεία. Η χημεία είναι υπεράνω εμού». Και υπεράνω του Θεού…

Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνο καθαρά συναισθηματικούς λόγους να μας οδηγήσουν προς την επιλογή του συντρόφου μας. Ιδίως σε μια ώριμη φάση της ζωής μας, το ένστικτό μας πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, να επηρεαστεί και από τη λογική μας: να αναγνωρίσουμε τις τάσεις μας, να αποδεχτούμε το παρελθόν μας, να βάλουμε στόχους και να βελτιωθούμε.

Η Λένα Καστρησίου είναι ψυχολόγος. Σπούδασε στο Loyola University και στο Illinois Professional School of Psychology. Έζησε και εργάσθηκε στο Σικάγο για 20 χρόνια. Από το 1998 εργάζεται ιδιωτικά στη Κηφισιά και ασχολείται θεωρητικά και πρακτικά με αξιολογήσεις σχέσεων και επιλογή συντρόφου.

Δεν κάνουμε διακρίσεις όσο αφορά τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την αναπηρία.

Πέρα από την έντονα χιουμοριστική μου διάθεση ήταν μια άκρως επιτυχημένη βραδιά.

Συγχαρητήρια για την προσεκτική επιλογή των συμμετεχόντων.

Σεμίνα, 44 ετών,Ελ.Επαγγελματίας

Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια που μου προσφέρατε. Γνωρίζετε ήδη

ότι η προσπάθεια σας απέδωσε στην περίπτωση μου

Αλέξανδρος, 55 ετών, Συγγραφέας

Το τελευταίο ραντεβού εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από καλό, και πλέον

είμαστε ζευγάρι με τον άνθρωπο αυτόν. Ευχαριστώ θερμά!

Μαρίνα, 34 ετών,Ιδ. Υπάλληλος

Ευχαριστούμε, πού μας θυμίσατε τη χαρά,

το γέλιο και όσα θρέφουν τη ψυχή.

Βαλεία, 41 ετών,Ελ.Επαγγελματίας , Πειραιά.

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα με βοηθούσε ένα γραφείο γνωριμιών στην Ελλάδα,
αλλά το One Plus One έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση
που συστήνει τα μέλη μεταξύ τους και είπα να το δοκιμάσω!
Τους ευχαριστώ θερμα για την γνωριμία που άλλαξε τη ζώη μου...

Ελένη, 36 ετών Κέντρο  Αθήνας

Επιτέλους μια διαδικτυακή πλατφόρμα γνωριμιών που είμαι απόλυτα σίγουρη ποιον θα συναντήσω πριν τον συναντήσω. Και σας ενημερώνω ότι με όποιον βγήκα είχα πολλά κοινά και ότι τώρα τελευταία νομίζω ότι έχω βρει τον άνθρωπο που έψαχνα. Θα δείξει, όμως σας ευχαριστώ, ...μετά από τόση ταλαιπωρία σε άλλα dating sites…

Κατερίνα Α. Ιδιωτική υπάλληλος 41 ετών

Αν και πλησίασα το γραφείο σας με ενδοιασμούς και αναστολή, με εντυπωσίασε ο επαγγελματισμός σας και η βοήθειά σας για την «επιλογή συντρόφου» και πραγματικά μέσω των συνεδριών που είχα μαζί σας κατάφερα να καταλάβω τα λάθη που είχα κάνει στο παρελθόν και να κατορθώσω να διακρίνω τον άνθρωπο που μου ταιριάζει πραγματικά.  Η Τ. και εγώ κλείσαμε δέκα μήνες σχέσης  και σκεφτόμαστε σοβαρά να...  
Σας ευχαριστώ

Νίκος Δ. Δικηγόρος 39 ετών

Σας ευχαριστώ που με καλέσατε στο πάρτυ σας και που πριν ακόμη γίνω μέλος σας με γνωρίσατε σε τόσο αξιόλογα άτομα.

Άννα Μαρία Α. Συμβολαιογράφος 31 ετών

Συγχαρητήρια για το γραφείο σας. Γνώρισα ενδιαφέροντα άτομα και μου αρέσουν πολύ οι εκδρομές που κάνετε, είναι πολύ ψαγμένες και οργανωμένες. Πάντα τέτοια να οργανώνετε, μην αλλάξετε τίποτα... (θέλω rafting ξανά και σύντομα)

Πάνος Σ. Μουσικός, 42 ετών

Με δύο γάμους στη πλάτη και 35 χρόνια στο εξωτερικό δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να γνωρίσω σύντροφο στην Ελλάδα που θα μου άλλαζε τόσο πολύ τη ζωή προς το καλύτερο. Πολλά ευχαριστώ

Γιώργης Ξ. Πολιτικός μηχανικός, 54 ετών

Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο  χρόνο που μου διαθέσατε και περισσότερο για τον σύντροφο που γνώρισα μέσα από το γραφείο σας. Παρακολουθώ τις εξελίξεις του γραφείου σας στο internet και θα σας είμαι πάντα ευγνώμων γιατί χωρίς εσάς δεν θα γιόρταζα σήμερα τα τέταρτα γενέθλια της κορούλας μας...

Αλεξάνδρα Λ.,  φωτογράφος, 43 ετών

Θέλω να σας συγχαρώ διότι από την περιήγηση μου στα προφίλ των μελών σας, βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα πρόσωπα που σημαίνει οτι προσπαθείτε για την διατήρηση του επιπέδου αυτού!
και να σας ευχαριστήσω που με αποδεχτήκατε στην ομάδα σας .

Άννα, 49 ετών, Πολιτικός Μηχανικός

Τις καλύτερες γνωριμίες και φιλίες με άτομα με επίπεδο έκανα μέσω του oneplusone

Δέσποινα 40 ετών, δημοσιογράφος

"Το OnePlusOne και η εξαιρετική ομάδα που το δημιούργησε, με βοήθησε να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους και έδωσε αισιοδοξία και ελπίδα στην αισθηματική μου ζωή! Σας ευχαριστώ από καρδιάς"

Έλενα, 40 ετών, ιδιωτική υπάλληλος

..θα ήθελα επιπλέον να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή μου στο one plus one, καθώς μέσω αυτού μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μερικές ενδιαφέρουσες γνωριμίες, που τις χαρακτήριζαν η ποιότητα και το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Σας ευχαριστω κ πάλι για τον χρόνο που μου αφιερώσατε, τόσο εδώ, όσο κ στο γραφείο, κάνετε σημαντική κ ουσιαστική δουλειά, και χάρηκα πραγματικά για την γνωριμία!

ΒB, 52 ετών

Διεύθυνση (Ελλάδα)

Λεωφόρος Κηφισίας 255
14561 Κηφισιά,
Αθήνα Ελλάδα

(+30) 210 80 82 490
6944 2260 62
contact@oneplusone.gr
ΔΕΥ - ΠΑΡ: 1μμ - 9μμ.

Διεύθυνση (ΗΠΑ)

101 W. North Ave.
Chicago, Illinois 60610

+1 (312) 995-0323
chicago@oneplusone.gr

Newsletter

Το one plus one ανανεώθηκε και σας προτείνει ακόμα περισσότερους τρόπους για να γνωρίσετε το σύντροφο σας, αλλά και να διασκεδάσετε!