Με σύντροφο τη… μοναξιά περνούν τα βράδια οι νέοι

Με σύντροφο τη… μοναξιά περνούν τα βράδια οι νέοι

ΕΘΝΟΣ, Νοέμβριος 2009

Αν και τα δύο φύλα επιδίδονται σε ένα ατελείωτο φλέρτινγκ, φέρουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι οι άνδρες χάνουν το αίσθημα του κυνηγού και οι γυναίκες γίνονται επιθετικές και ισοπεδωτικές.

Της Ειρήνης Μιχαλούδη

Η λέξη προξενιό είναι παρεξηγημένη, αλλά ουσιαστικά είναι μέρος της ζωής μας.

Η ζήτηση μεγάλη – η προσφορά μικρή… Στις ΗΠΑ ζουν 28 εκατομμύρια μόνες γυναίκες στις οποίες αναλογούν μόλις 18 εκατομμύρια αδέσμευτοι άντρες. Στην Ελλάδα επίσης ζουν, φλερτάρουν, γεμίζουν τις κάρτες SIM με τηλεφωνικούς αριθμούς, ξενυχτάνε σε μπαρ και καρδιοχτυπούν για την αναζήτηση του κατάλληλου συντρόφου χιλιάδες single γυναίκες αλλά οι διαθέσιμοι παρτενέρ είναι κατά 100.000 λιγότεροι!

Ναι, το κυνήγι του συντρόφου θυμίζει εκείνο το παιδικό παιχνίδι με τις καρέκλες και εμάς να τρέχουμε γύρω γύρω από αυτές μέχρι να σταματήσει η μουσική και κάποιος από την παρέα να καταλήξει στο πάτωμα…

Αλλά, αλήθεια, πέρα από τα ψυχρά μαθηματικά και τις στατιστικές, τι είναι αυτό που κάνει τα δυο φύλα να στροβιλίζονται σε ένα ατελείωτο φλέρτινγκ και να μη βρίσκουν άκρη;

Γιατί η μοναξιά είναι ο σίγουρος «σύντροφος» με τον οποίο θα γυρίσει κανείς σπίτι του τα βράδια; Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη τάση αποξένωσης;

«Έχουν χαθεί οι ρόλοι», διαπιστώνει η Λένα Καστρησίου, κλινική ψυχολόγος, σύμβουλος γάμου και σχέσεων και ιδιοκτήτρια του γραφείου γνωριμιών one plus one (www.oneplusone.gr). «Οι γυναίκες έχουν απολέσει τη θηλυκότητά τους. Η μέση Ελληνίδα δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, υπάρχει τεράστιο εργασιακό άγχος και μέσα σε όλα αυτά χάνεται το θηλυκό της κομμάτι. Είναι πολύ επιθετική, ισοπεδωτική με τους άντρες. Οι άντρες αντίστοιχα έχουν χάσει τον ρόλο τους, δεν κυνηγούν πλέον και δεν έχουν το πάνω χέρι. Ο Έλληνας είναι περισσότερο σοβινιστής. Η γυναίκα μπορεί να είναι στέλεχος σε πολυεθνική, αλλά παράλληλα να είναι και η καθαρίστρια στο σπίτι… Οι γυναίκες λένε πως οι άντρες είναι παθητικοί, οι άντρες ότι οι γυναίκες είναι επιθετικές, οι μαμάδες λένε «προσέξτε μη σας κουκουλώσει κάποιος» και μέσα σε όλα αυτά άντε να βρεις την άκρη…».

Η συνομιλήτριά μας είναι διακεκριμένη επιστήμονας με «βαρύ» βιογραφικό στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η αποξένωση, η μοναξιά, η αδυναμία εύρεσης του κατάλληλου συντρόφου την οδήγησε στην απόφαση λειτουργίας του «Εργαστηρίου Σχέσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, που χρονολογείται από το 2004. Ήδη αριθμεί περί τα 300 μέλη πανελλαδικά με αρκετές επιτυχίες (γάμους) στο ενεργητικό του.

Μέλη

«Ο μέσος όρος των μελών μας είναι στα 37, αν και περίμενα μεγαλύτερες ηλικίες. Οι περισσότεροι που έρχονται εδώ είναι συνειδητοποιημένοι στο τι θέλουν. Η πλειοψηφία όσων απευθύνεται σε εμάς είναι άνθρωποι με δύσκολο εργασιακό πρόγραμμα, άνθρωποι καριέρας. Κοινή συνιστάμενη και των δυο φύλων η μοναξιά και το άγχος των χρόνων που περνάνε».

Ας το πάρουμε λοιπόν απόφαση! Ο μεταμοντέρνος αυτός τρόπος γνωριμιών (με ένα γραφείο που διαθέτει αρκετά σοβαρό προφίλ, εχεμύθεια και προγράμματα στα οποία συμμετέχουν τα μέλη για περισσότερες δυνατότητες της μεταξύ τους επαφής), το Facebook και ό,τι γρήγορο και άμεσο επιτάσσει η… τάση της εποχής, εξορίζουν τους παραδοσιακούς τρόπους, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: «Για να βρεις έναν σύντροφο πρέπει να ασχοληθείς, θέλει πολύ ενέργεια. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν ταξίδια, να γραφτούν σε κλαμπ που τους αντιπροσωπεύουν… Ένας καφές δε βλάπτει. Τη «χημεία» δεν μπορούμε να την ελέγξουμε μεταξύ δυο ανθρώπων…».

Εμπόδιο στις σχέσεις το δύσκολο ωράριο στη δουλειά

Μαρία, 32 ετών, ιδιωτική υπάλληλος.

Ως μέλος τους τελευταίους 4 μήνες του γραφείου γνωριμιών one plus one, η Μαρία (δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση λοιπών στοιχείων της), θεωρεί πως έκανε την καλύτερη κίνηση. «Δεν ήμουν απογοητευμένη, ήταν θέμα χρόνου. Εξαιτίας του δύσκολου ωραρίου της δουλειάς μου θα ήταν δύσκολο να βρω κάποιον σύντροφο χωρίς ενίσχυση. Το γραφείο είναι σοβαρό και ξέρω ότι υπάρχουν μέλη που έχουμε κοινό στόχο». Έχοντας μάθει να ζει σε εξοντωτικούς εργασιακούς ρυθμούς, έχει ήδη αποβάλει εν μέρει το άγχος της ανεύρεσης του κατάλληλου συντρόφου.

«Στην αρχή μου ήταν δύσκολο. Αλλά μετά, και έπειτα και από τις βραδιές σε πάρτι με τα μέλη, δεν πάει χαμένη η βραδιά σου, δεν υπάρχει το άγχος, όλοι έχουν τον ίδιο στόχο. Μετά τα 30 είναι δύσκολο, γιατί ο χρόνος γέρνει περισσότερο στο επάγγελμα, δεν είσαι κοινωνικά ενεργός, δεν βγαίνεις καθημερινά και ξαφνικά δεν έχεις παρέες, ενώ όλοι έχουν τις σχέσεις τους, βγαίνουν τα Σαββατοκύριακα και πηγαίνουν εκδρομές, και εγώ ήμουν μόνη. Ναι, υπάρχουν σοβαρές προτάσεις και ήδη έχω κάνει μια πολύ καλή γνωριμία».

Ψάχνω ειλικρινή αισθήματα, εμπιστοσύνη και επικοινωνία

Μ.Σ. (27 ετών). Στέλεχος σε Διαφημιστική, υποψήφια Διδάκτωρ.

«Είμαι single περίπου 2 χρόνια, με κάποια ευχάριστα διαλείμματα για «διαφημίσεις»!». Κάπως έτσι ή μάλλον ακριβώς έτσι, με αρκετή χιουμοριστική διάθεση στα λεγόμενά της συστήνεται η 27χρονη Μαρίντα Σκαραμαγκά. «Αυτό που ψάχνω λέγεται «ειλικρινή αισθήματα, εμπιστοσύνη και επικοινωνία». Πιστεύω ότι δυσκολεύομαι διότι είμαι ιδιαίτερα απαιτητική. Δεν με ενδιαφέρει να βολευτώ με κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες». Λέει ναι στο φλερτ, αλλά… «Για να σε φλερτάρει ένας άνδρας θα πρέπει να τον προκαλέσεις! Δεν μπορούμε να τους κατηγορούμε για τα πάντα! Φέρουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης με τις γυναίκες. Υπάρχει βέβαια και μία υπερπροσφορά και στα δύο φύλα…». Ως σύγχρονο κορίτσι με ανησυχίες αντιμετωπίζει μάλλον με… τετράγωνη λογική τη γυναικεία ανασφάλεια: «Αν μάθουμε για ποιον σκοπό θέλουμε τον άνδρα, δηλαδή τις ανάγκες που επιθυμούμε να μας καλύψει, και αν προσανατολιστούμε προς τη σωστή κατεύθυνση… αυξάνουμε τις πιθανότητες να τον βρούμε!»

Η τεχνολογία δεν απομακρύνει τους ανθρώπους όταν γίνεται σωστή χρήση

Θ.Δ. 22 ετών, προπονητής μπάσκετ, personal trainer, φοιτητής επί πτυχίο ΤΕΦΑΑ.

Ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, σεβασμό στην προσωπικότητα και τις επιθυμίες του, αποδοχή σε κάθε επίπεδο. «Πιστεύω ότι αυτά που ζητάω από μια γυναίκα είναι πράγματι δύσκολα γιατί ίσως να είναι πολλά, αφενός και, αφετέρου, οι σημερινές γυναίκες είναι πολύ ανεξάρτητες και συνήθως δρουν ανταγωνιστικά». Ως γνήσιος άντρας είναι ορκισμένος εχθρός των Κάρυ, Σαμάνθα, Σάρλοτ και Μιράντα («Sex and the City») – «δεν μου αρέσει καμία απ αυτές…!» – και όλων εκείνων των σαχλών, πολλές φορές, ανδρικών προφίλ που αναμασούν τα γυναικεία περιοδικά. Ο 22χρονος ξεκαθαρίζει τα βαθύτερα αίτια στην αιώνια γκρίνια των γυναικών «γιατί δεν μπορώ να βρω άντρα»: «Η έλλειψη αυτογνωσίας και η εκτός ορίων αυτοπεποίθηση των γυναικών, καθώς και η έλλειψη ρομαντισμού στην προσέγγισή τους από τους άντρες». Θέλει την πρωτοβουλία του φλερτ να την έχει ο άντρας και υπερασπίζεται τους σύγχρονους τρόπους προσέγγισης: «Η τεχνολογία δεν απομακρύνει τους ανθρώπους όταν γίνεται σωστή χρήση, αντίθετα αποτελεί σύγχρονο μέσο και διευκολύνει την επικοινωνία στους γρήγορους καθημερινούς ρυθμούς. Όσον αφορά τέλος τη μοναξιά των δύο φύλων, θεωρώ ότι είναι στα ίδια επίπεδα με παλαιότερες εποχές και δεν χαρακτηρίζει τη δική μας εποχή».

Οι γυναίκες ψάχνουν τον «κύριο Τέλειο», ο οποίος δεν υπάρχει

Π.Π., 28 ετών, στέλεχος αλυσίδας Ιντερνέτ καφέ.

Κορίτσια, ακούστε! «Δυο πράγματα φταίνε που οι γυναίκες κατηγορούν τους άντρες ότι δεν φλερτάρουν και ότι δεν ξέρουν τι θέλουν. Όταν το λένε αυτό, ψάχνουν τον «Κύριο τέλειο», όμορφο, έξυπνο, με καλή δουλειά, καλλιεργημένο, ευγενικό και καλό στο σεξ! Δεν γίνεται, κοπέλα μου, να τα βρεις όλα αυτά μαζί!

Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι οι άντρες στις μέρες μας αρχίζουν και χάνουν το αίσθημα του κυνηγού. Δε ξέρω τι φταίει, ίσως τα πρότυπα που έχουν τα αγόρια στη εποχή μας, που μόνο αρσενικά δεν θυμίζουν. Γι αυτό και οι γυναίκες παίρνουν την πρωτοβουλία». Μεγάλος θαυμαστής του φλερτ, θέτει τον δικό του ορισμό του δημοφιλούς σπορ: «Ανεξάρτητα από το φύλο, στο στάδιο του φλερτ πολλές φορές δεν βγάζουν τον αληθινό τους εαυτό, δεν δείχνουν αυτό που θέλουν να δείξουν. Κι έτσι περιπλέκονται τα πράγματα. Αν ήμασταν όλοι πιο ειλικρινείς, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά». Αυστηρός; Ίσως ελάχιστα, αλλά…

«Αλλά παρ όλα αυτά πιστεύω ότι άνδρες και γυναίκες στις μέρες μας συγκλίνουν πιο πολύ από κάθε άλλη φορά στο τι θέλουν. Και αυτό δεν το παραδέχεται κανείς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ένα συν ένα = one plus one Bhmagazino »

Δεν κάνουμε διακρίσεις όσο αφορά τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την αναπηρία.

Πέρα από την έντονα χιουμοριστική μου διάθεση ήταν μια άκρως επιτυχημένη βραδιά.

Συγχαρητήρια για την προσεκτική επιλογή των συμμετεχόντων.

Σεμίνα, 44 ετών,Ελ.Επαγγελματίας

Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια που μου προσφέρατε. Γνωρίζετε ήδη

ότι η προσπάθεια σας απέδωσε στην περίπτωση μου

Αλέξανδρος, 55 ετών, Συγγραφέας

Το τελευταίο ραντεβού εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από καλό, και πλέον

είμαστε ζευγάρι με τον άνθρωπο αυτόν. Ευχαριστώ θερμά!

Μαρίνα, 34 ετών,Ιδ. Υπάλληλος

Ευχαριστούμε, πού μας θυμίσατε τη χαρά,

το γέλιο και όσα θρέφουν τη ψυχή.

Βαλεία, 41 ετών,Ελ.Επαγγελματίας , Πειραιά.

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα με βοηθούσε ένα γραφείο γνωριμιών στην Ελλάδα,
αλλά το One Plus One έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση
που συστήνει τα μέλη μεταξύ τους και είπα να το δοκιμάσω!
Τους ευχαριστώ θερμα για την γνωριμία που άλλαξε τη ζώη μου...

Ελένη, 36 ετών Κέντρο  Αθήνας

Επιτέλους μια διαδικτυακή πλατφόρμα γνωριμιών που είμαι απόλυτα σίγουρη ποιον θα συναντήσω πριν τον συναντήσω. Και σας ενημερώνω ότι με όποιον βγήκα είχα πολλά κοινά και ότι τώρα τελευταία νομίζω ότι έχω βρει τον άνθρωπο που έψαχνα. Θα δείξει, όμως σας ευχαριστώ, ...μετά από τόση ταλαιπωρία σε άλλα dating sites…

Κατερίνα Α. Ιδιωτική υπάλληλος 41 ετών

Αν και πλησίασα το γραφείο σας με ενδοιασμούς και αναστολή, με εντυπωσίασε ο επαγγελματισμός σας και η βοήθειά σας για την «επιλογή συντρόφου» και πραγματικά μέσω των συνεδριών που είχα μαζί σας κατάφερα να καταλάβω τα λάθη που είχα κάνει στο παρελθόν και να κατορθώσω να διακρίνω τον άνθρωπο που μου ταιριάζει πραγματικά.  Η Τ. και εγώ κλείσαμε δέκα μήνες σχέσης  και σκεφτόμαστε σοβαρά να...  
Σας ευχαριστώ

Νίκος Δ. Δικηγόρος 39 ετών

Σας ευχαριστώ που με καλέσατε στο πάρτυ σας και που πριν ακόμη γίνω μέλος σας με γνωρίσατε σε τόσο αξιόλογα άτομα.

Άννα Μαρία Α. Συμβολαιογράφος 31 ετών

Συγχαρητήρια για το γραφείο σας. Γνώρισα ενδιαφέροντα άτομα και μου αρέσουν πολύ οι εκδρομές που κάνετε, είναι πολύ ψαγμένες και οργανωμένες. Πάντα τέτοια να οργανώνετε, μην αλλάξετε τίποτα... (θέλω rafting ξανά και σύντομα)

Πάνος Σ. Μουσικός, 42 ετών

Με δύο γάμους στη πλάτη και 35 χρόνια στο εξωτερικό δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να γνωρίσω σύντροφο στην Ελλάδα που θα μου άλλαζε τόσο πολύ τη ζωή προς το καλύτερο. Πολλά ευχαριστώ

Γιώργης Ξ. Πολιτικός μηχανικός, 54 ετών

Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο  χρόνο που μου διαθέσατε και περισσότερο για τον σύντροφο που γνώρισα μέσα από το γραφείο σας. Παρακολουθώ τις εξελίξεις του γραφείου σας στο internet και θα σας είμαι πάντα ευγνώμων γιατί χωρίς εσάς δεν θα γιόρταζα σήμερα τα τέταρτα γενέθλια της κορούλας μας...

Αλεξάνδρα Λ.,  φωτογράφος, 43 ετών

Θέλω να σας συγχαρώ διότι από την περιήγηση μου στα προφίλ των μελών σας, βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα πρόσωπα που σημαίνει οτι προσπαθείτε για την διατήρηση του επιπέδου αυτού!
και να σας ευχαριστήσω που με αποδεχτήκατε στην ομάδα σας .

Άννα, 49 ετών, Πολιτικός Μηχανικός

Τις καλύτερες γνωριμίες και φιλίες με άτομα με επίπεδο έκανα μέσω του oneplusone

Δέσποινα 40 ετών, δημοσιογράφος

"Το OnePlusOne και η εξαιρετική ομάδα που το δημιούργησε, με βοήθησε να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους και έδωσε αισιοδοξία και ελπίδα στην αισθηματική μου ζωή! Σας ευχαριστώ από καρδιάς"

Έλενα, 40 ετών, ιδιωτική υπάλληλος

..θα ήθελα επιπλέον να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή μου στο one plus one, καθώς μέσω αυτού μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μερικές ενδιαφέρουσες γνωριμίες, που τις χαρακτήριζαν η ποιότητα και το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Σας ευχαριστω κ πάλι για τον χρόνο που μου αφιερώσατε, τόσο εδώ, όσο κ στο γραφείο, κάνετε σημαντική κ ουσιαστική δουλειά, και χάρηκα πραγματικά για την γνωριμία!

ΒB, 52 ετών

Διεύθυνση (Ελλάδα)

Λεωφόρος Κηφισίας 255
14561 Κηφισιά,
Αθήνα Ελλάδα

(+30) 210 80 82 490
6944 2260 62
contact@oneplusone.gr
ΔΕΥ - ΠΑΡ: 1μμ - 9μμ.

Διεύθυνση (ΗΠΑ)

101 W. North Ave.
Chicago, Illinois 60610

+1 (312) 995-0323
chicago@oneplusone.gr

Newsletter

Το one plus one ανανεώθηκε και σας προτείνει ακόμα περισσότερους τρόπους για να γνωρίσετε το σύντροφο σας, αλλά και να διασκεδάσετε!